ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΝΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΝΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ.

Η ιστορία της οικογένειας Γεννατά -με τα μέχρι στιγμής στοιχεία- ξεκινάει στην Κεφαλονιά το 1498 , όπου έχουμε την πρώτη εγκατάσταση των Νικόλαο και Ακομινάτο Γεννατά.Αυτοί αναφέρονται ως στρατιωτικοί που κατέφυγαν στην Κεφαλονιά με την πτώση των Βενετικών κτήσεων της Μεθώνης και Κορώνης. Στην περιοχή της Παλικής και έξω από το Ληξούρη τους απονεμήθηκε γη ,τμήμα της οποίας μέχρι και τις μέρες μας ονομάζεται με το επώνυμο τους. Περισσότερα περιγράφονται στο φόρουμ gennataroots.forumgreek.com και πιο συγκεκριμένα στο :
http://gennataroots.forumgreek.com/t2-topic
Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που προέρχονται από μαρτυρίες που αφορούν μια προηγούμενη προσπάθεια έρευνας της ιστορίας των Γεννατά από πολύ αξιόλογους και σχετικούς ανθρώπους .

Δυστυχώς την έρευνα αυτή δεν την έχουμε παρά μόνο αναφορές από αλληλογραφία τους.
 Πέρα όμως απότις μαρτυρίες , υπάρχει και σχετικές αναφορές από τον  Ηλία Α. Τσιτσελη στο βιβλίο του Κεφαλληνιακά Σύμμικτα (1904) , όπου επιβεβαιώνει την πρώτη εγκατάσταση το 1498 μετά την άλωση της Μεθώνης και Κορώνης , την απονομή γης στον Αθέρα και κοντά στο Ληξούρη καθώς και το γεγονός ότι ήδη κατά το 1904 είχε διασπαστεί σε πολλούς κλάδους . Επίσης αναφέρει και την σχέση της οικογένειας με τον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αγία Θέκλη.Τόσο ο Τσιτσελής , όσο και σημερινό δημοσίευμα περιγράφει μέρος της περιοχής ότι ονομάζεται "Γεννατά"**


Μια δεύτερη πηγή πληροφοριών αποτελεί το βιβλίο ΕΠΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ LIBRO D' ORO ΤΟ 1799 AΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ ΛΟΒΕΡΔΟ . Σε αυτό έχουμε στοιχεία που αφορούν την περίοδο πριν τον Τσιτσελή. Αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να συνταχθεί μια Χρυσοβίβλος -LIBRO D' ORO . Ενώ η προσπάθεια αυτή έλαβε χώρα το 1799 , αποτελεί μεταφορά του LIBRO D' ORO του 1752 και συμπλήρωσή του με νέα ονόματα

Από αυτήν την πηγή προκύπτουν το πλήθος της οικογένειας Γεννατά, οι τόποι που διέμειναν , τα ονοματεπώνυμα των μελών της , οι κλάδοι στους οποίους είχε ήδη διασπαστεί χωρίς όμως να αλλάξουν επώνυμο. Οι κλάδοι αυτοί αποτελούν και τους πυρήνες της μετέπειτα διάσπασης σε οικογένειες με διαφορετικά επώνυμα.


Μια τρίτη πηγή πληροφοριών είναι το βιβλίο " ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ 32 ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΛΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ" μια σημαντική έρευνα του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΥ . Από το βιβλίο αυτό παίρνουμε στοιχεία που αφορούν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα της οικογένειας Γεννατά. Επίσης επειδή καταγράφει νοταριανές πράξεις που αφορούν από τον 16ο εώς και τον 19ο αιώνα , καταγράφονται αρκετά πρόσωπα με τα διπλά επώνυμα που έχουν προκύψει κατά τον 19ο αιώνα.Στοιχεία που αφορούν νέους τόπους διαμονής, συνκτητορικούς ναούς, κοινωνικές θέσεις κ.α ,μπορούν εύκολα να διεξαχθούν.

  Είναι απαραίτητο να γίνει μια αναφορά στο πως και πότε προέκυψαν τα νέα επώνυμα στα οποία διασπάστηκε η οικογένεια Γεννατά καθώς και στην μορφή που αυτά απόκτησαν. Η εξέλιξη αυτή δεν διαφέρει από παρόμοια που συνέβηκε σε όλες τις μεγάλες ,κυρίως, οικογένειες της Κεφαλονιας.
Τα επώνυμα σε κατάληξη -ατος , που αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Κεφαλονίτικων επωνύμων και όπου συναντιόντε μαρτυρούν την βέβαιη Κεφαλονίτικη καταγωγή , άρχισαν να λαμβάνουν χώρα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Πριν ,ελάχιστα επώνυμα είχαν τέτοια κατάληξη . Στον δε 19ο αιώνα η χρήση τους ήταν διαδεδομένη.
Η κατάληξη -ατος είναι λατινογενείς , από την κατάληξη -utos.Εκφράζει υποκοριστικό. Κάτι σαν τη κρητική κατάληξη -άκης , η την Πελ/κή -πουλος , επίσης λατινογενείς από το -pulos. Κατά τον 18ο αιώνα και ακόμη περισσότερο το 19ο αιώνα στην Κεφαλονιά είχαν εξελιχθεί πολλές παλιές οικογένειες σε πολυπληθείς. Απαρτίζονταν από δεκάδες μέλη τα οποία έφεραν το ίδιο επώνυμο και κάποιες φορές και το ίδιο κύριο όνομα. Σε πολλές των περιπτώσεων η ανάγκη της διάκρισης του ποιός είναι ποιός, ήταν επιτακτική. Στα έγγραφα , η διάκριση ήταν πιο εύκολη καθώς καταγράφονταν με τον Λατινικό τρόπο - τον οποίον διατήρησαν τόσο σε έγγραφές στην Λατινική , όσο και σε έγγραφες στην Ελληνική- όπου δηλώνονταν και τα στοιχεία του πατέρα .Είχαν την μορφή π.χ Cimaras Genatas quandom Draco , ή σε Ελληνικές εγγραφές Ανδρέας Γεννατάς ποτέ Γεράσιμου
Στον προφορικό λόγο επικράτησε η κατάληξη σε -ατος. Η επωνυμία προέκυπτε από το Κύριο όνομα του προσώπου που δημιούργούσε ένα καινούριο κλάδο. Π.χ από τον Ανδρέα Γεννατά που δημιουργούσε την δική του οικογένεια , ο γιος του θα λεγόταν Γεράσιμος Γεννατάς Ανδρεάτος. Αυτό θα το διατηρούσαν και οι επόμενες γενιές. Μάλιστα , για σχεδόν έναν αιώνα γινόταν χρήση διπλού επωνύμου. Με αυτό τον τρόπο προσδιοριζόταν επακριβώς και η οικογένεια και ο κλάδος στον οποίο άνηκε κάποιο πρόσωπο. Στις αρχές του 20ου αιώνα επικράτησε η χρήση ενός μόνο επωνύμου.

Η οικογένεια Λοβέρδου υπήρξε η μεγαλύτερη οικογένεια που κατοικούσε στην περιοχή της Παλικής και μια από τις μεγαλύτερη της Κεφαλονιάς. Η πρώτη χρήση των διπλών επονύμων έγινε από εκείνη και μάλιστα κατά τον 18ο αιώνα. Έτσι για παράδειγμα σε νοταριανές πράξεις του 18ου αιώνα στην περιοχή του Σχοινιά εμφανίζονται Τζανάτοι ως κλάδος των Λοβέρδων. Στον 19ο αιώνα έχουμε στην ίδια περιοχή την χρήση του ίδιου δεύτερου επωνύμου και από τους Γεννατά ,π.χ Ροδόθεος Γεννατάς Τζαννάτος (έπειτα Τζανάτος) . Παρόμοιες κοινές χρήσης δεύτερου επωνύμου μεταξύ των δύο οικογενειών συναντάμε πολλές π.χ Θωμάτοι , Λιναρδάτοι , Μπατιστάτοι κτλ Μάλιστα , αφού συνκατοικούσαν στις ίδιες ακριβώς περιοχές , μετά την απώλεια της χρήσης του διπλού επωνύμου έχει προκληθεί σύγχυση στο ποιος προέρχεται από που.
Όπως η οικογένεια Λοβέρδου διασπάστηκε σε κλάδους : στους .Πετράτος - Αναστασάτος - Δερβίζος - Θεοτοκάτος - Στεφανάτος - Σπυράτος - Τουμαζάτος - Λιναρδάτος - Ραλλάτος κ.α με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και η οικογένεια Γεννατά διασπάστηκε στους: Τσιμαράτος , Ευθυμιάτος , Θωμάτος , Λιναρδάτος , Κομινάτος (ή Κομηνάτος) ,Τζανάτος (ή Τζαννάτος) , Ανδρεάτος , Μικελάτος , Ρατσιάτος , Μέης (Μαίης) και πιθανόν και κάποιος άλλος κλάδος που ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να απογράψουμε. Ισχυρές ενδείξεις υπάρχουν για το επώνυμο Μπατιστάτος. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η διάσπαση στους παραπάνω κλάδους είναι πλέον διαπιστωμένη , πλην της περίπτωσης Μπατιστάτου , όπως διαπιστωμένη είναι μια προηγούμενη διάσπαση που υπήρξε στην οικογένεια Γεννατά με την μετοίκηση κλάδου της στην Κέρκυρα , ό οποίος διατήρησε το επώνυμο Γεννατάς. Μαρτυρίες αναφέρουν την πιθανή διασύνδεση της οικογένειας Κοκκίνη με την οικογένεια Γεννατά . Αν αυτό συμβαίνει, τότε η διάσπαση πρέπει να έχει λάβει χώρα πολύ πριν τον 18ο αιώνα ,αφού στην επανασύσταση του το 1799 η οικογένεια Κοκκίνη απογράφεται ξεχωριστά (με σχετικά μικρό αριθμό μελών). Προσωπικά αδυνατώ να επιβεβαιώσω κάτι τέτοιο καθώς και να το εξακριβώσω , εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουμε περιπτώσεις χρήσης διπλού επωνύμου Κοκκίνη-Γεννατά ! Αναφέρω τη περίπτωση του ΚΟΚΚΙΝΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΑΓΕΝΗ http://www.kefalonia-online.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=88&p=7

Θα ήταν πολύ χρήσιμο οσοί γνωρίζουν κάτι περισσότερο ή πιο συγκεκριμένο να βοηθησουν.

Μια σχηματοποιημένη απεικόνιση της εξέλιξης της οικογένειας Γεννατά :

====================================================================
**“……..«Στου Γεννατά» κοντά στο Ληξούρι, λέγεται η τοποθεσία, που τα αλώνια ήταν ξυστά και καθαρά από μέρες, γιατί θα ακολουθούσε το τρύγημα της σταφίδας, που δίπλα σε αυτά σε στοίχιση τα αμπέλια της υπήρχαν……..” http://www.kefalonitis.com/articles.phpaction=view_listing&articles_id=197&articles_category_1=22






κ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου