ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΝΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 15/12/1903:Λ.Π ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΓΕΝΝΑΤΑ ΤΣΙΜΑΡΑΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ -ΑΓΙΑ ΘΕΚΛΗ.ΜΑΡΤΥΡΕΣ : ΑΛΕΞΙΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ ΜΙΚΕΛΑΤΟΣ , ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ , ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΤΟΣ.

Από τα αρχεία του Ν. Κεφ/ιας ,έχουμε την Ληξιαρχική πράξη θανάτου του Σπυρίδωνα Γεννατά Τσιμαράτου . Αυτή η ληξιαρχική πράξη μας παρέχει πάρα πολλές διαφορετικές πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα:
Ως προς το πρόσωπο: Ο Σπυρίδωνας Γεννατάς Τσιμαράτος , κατοικος και γεννημένος στην Αγία Θέκλη πέθανε σε ηλικεία 63 ετών , δηλώνεται ως κτηματίας  και ήταν σύζυγος της Κυριακούλας Συνοδινού. Ημερομηνία θανάτου ήταν η 29/11/1903. Δυστυχώς αδυνατώ να καταλάβω τι γράφεται δίπλα από το όνομα του .
Ως προς τους μάρτυρες έχουμε τους Αλέξης Γεννατάς Μικελάτος και Διονύσιος Γεννατάς Ρατσιατος ποτέ Ρατσιου (εδώ γράφεται Ρατζιάτος που είναι και το κανονικό -από Οράτζιος) .
Επίσης ο εφημέριος του Ναού Αγίου Νικολάου στην Αγία Θέκλη ήταν ο Νικόλας Ευθυμιάτος , σίγουρα προερχόμενος από τους Γεννατά.
.....δυο λόγια για τον ναό Αγ.Νικολάου
Αν και σύντομα θα αναρτηθεί σχετικό και πιο αναλυτικό θέμα , εδω θα πρέπει να ανφερθούν μερικά πράγματα. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου ήταν συνκτητορικός ναός της οικογένειας Γεννατά. Οι εφημέριοι προέρχονταν μόνο από τις οικογένειες που ήταν συνκτήτορες (Γεννατάς , Κοκκίνης , κτλ) απότις οποίες μόνο οι Γεννατά έχουν κλάδο Ευθυμιάτο. Ο ναός αν και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, λειτουργούσε για τα μυστήρια της οικογένειας. ( Ο ναός μεταφέρθηκε από το σημείο που αρχικά ήταν σε άλλο, έγιναν πολλές προσπάθειες επισκευής ή ολοκλήρωσης του , κτλ). Η οικογένεια Τσιμαράτου, επιμένοντας στην οικογενειακή παράδοση, τελούσε τα μυστήρια στον Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο
 ναός αυτός είναι ιδιαίτερος γιατί ίσως είναι ο αρχαιότερος στην Αγία Θέκλη και έχει ιδιαίτερη μορφή. Περιγράφεται ότι έχει σχήμα σταυρού και δεν βλέπει προς την ανατολή , αλλά προς τον Νότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου