Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εξακριβώνεται ακριβώς η προέλευση του κλάδου Γεννατάς-Μέης.
Στο βιβλίο "Το Libro Doro της Κεφαλονιάς του έτους 1799" της Ζαρίδη Κατερίνα εκδόσεις ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, καταγράφονται όλα τα μέλη της οικογένειας Γεννατά και μάλιστα έτσι όπως ήδη το 1799 έχουν διασπαστεί σε ξεχωριστούς κλάδους. Στο βιβλίο τους κλάδους τους σημειώνει με ένα τριγωνάκι δίπλα από το όνομα από το οποίο ξεκινούν. Από τα Κρατικά αρχεία της Ν.Κεφαλονιάς διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους κλαδους κάνουν χρήση του διπλού επωνύμου κατά την περίοδο αυτή και συνεπώς πολύ
νωρίτερα από το 1840 περίπου, που αρχικά πιστεύαμε. Ανάμεσα σε αυτούς τους κλάδους , στην περιοχή του Σκηνιά(Σχοιναία) καταγράφεται ως ανεξάρτητος και ήδη διαμορφωμένος ,ο κλάδος:
με ακριβές αντίγραφο του βιβλίου (στα Λατινικά):
Η αφετηρία της Οικογένειας Μέη-Γεννατά
Η σημερινή οικογένεια Μέη έχει τις ρίζες της στην οικογένεια Γεννατά και αποτελεί ένα κλάδο της γενεαλογικής εξέλιξης της. Διαχωρίζεται σε ξεχωριστό κλάδο στα τέλη 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου. Κατά το 1700 περίπου και ενώ η οικογένεια Γεννατα είχε μεγεθος όσο περίπου έχει σήμερα η οικογένεια Μέη , ο Αλεβίζης Γεννατάς δημιουργεί τον δικό του κλάδο. Ήταν αγρότης , γεννημένος και κάτοικος στην Αγία Θέκλη Παλικής , εγγεγραμμένος στο Libro D’Oro της Κεφαλονιάς του 1752 και 1799. Το επωνυμό Μέης προέκυψε αργότερα από τον εγγονό του, επίσης Αλεβίζη Γεννατά Μέη του Γρηγορίου Γεννατά.Από το 1750 και μέχρι το 1890-1900 ,όλοι οι απόγονοι του Αλεβίζη Γεννατά Μέη φέρουν το διπλό επώνυμο Γεννατάς-Μέης , εγγράφονται και υπογράφουν σε όλα τα Δημόσια έγγραφα (Ληξιαρχικές Πράξεις Γέννησης,Γάμων,Βαπτίσεων και Θανάτου) με το διπλό επώνυμο. Από διάφορες μαρτυρίες αναφέρεται ότι το παρατσούκλι έχει προκύψει από το μεγάλο ανάστημα του Αλεβίζη Γεννατά Μέη. Δυστυχώς , μέχρι στιγμής δεν έχει ερμηνευτεί ακριβώς.
Μέχρι και τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα διαμένει στην Αγία Θέκλη. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί και κυρίως ο μεγάλος σεισμός του 1867 οδηγούν σταδιακά αρκετούς Κεφαλονίτες σε μετανάστευση. Ο σεισμός του 1867 ήταν καταστροφικός για την Αγία Θέκλη .Εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 7 ρίχτερ και γκρέμισε σχεδόν όλα τα σπίτια του χωριου. Από ιστορικές αναφορές σημειώνονται 19 θύματα στην Αγία Θέκλη. Από τα δημόσια αρχεία φαίνεται ότι τα «Γεννατάτα» είχαν τις περισσότερες ζημιές. Παρόλα αυτά η οικογένεια Μέη εξακολουθεί και διαμένει στην Αγία Θέκλη μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΗ-ΓΕΝΝΑΤΑ
(Η ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ , ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:
http://gennataroots.forumgreek.com/t48-topic
http://gennataroots.blogspot.com/2011/07/1211844.html
http://gennataroots.blogspot.com/2011/06/1521864.html
http://gennataroots.blogspot.com/2011/07/meis-part-of-gennatas-family.html
=========================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου