ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΝΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

ΚΛΑΔΟΣ ΚΟΜΙΝΑΤΟΣ(ΚΟΜΗΝΑΤΟΣ) ΓΕΝΝΑΤΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

Η αφετερία του κλάδου Κομηνάτοι(ή Κομινάτοι)- Γεννατά δεν μπορεί στοιχειοθετημένα να δειχθεί. Κάποιες εύλογες υποθέσεις μπορούν να γίνουν όπως το ότι πιθανόν να ξεκίνησε από κάποιον Ακομινάτο Γεννατά (μιας και η οικογένεια Γεννατά έχει προκύψει από την γενεαλογική εξέλιξη των δύο αδελφών Νικόλαο και Ακομινάτο Γεννατά ) , αλλά δεν μπορούν να αποδειχθούν.


Η περιοχή στην οποία διέμεναν κατά τον 19ο αιώνα οι Κομηνάτοι -Γεννατά ήταν το χωριό Καλάτα και πιο συγκεκριμένα στον συνοικισμό Κομηνάτα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ενώ το επώνυμο είναι Κομηνάτος συναντάται και ως Κομινάτος. Δεν αποτελεί την μόνη περίπτωση διαφορετικής ορθογραφικής απόδοσης του ιδίου επωνύμου , αφού άλλωστε και το Γεννατάς σε κάποιες περιπτώσεις γράφεται και Γενατάς. Ο κύριος λόγος είναι η πρόχειρη και κατα βούληση εγγραφή των επωνύμων στα διάφορα Δημόσια αρχεία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι στα Επτάνησα επικρατούσε η Λατινική γραφή (Kominatos ή Genatas) Κάποιες άλλες περιπτώσεις αφορούν μετανάστες, όπου η απόδοση του ονόματος σε άλλη γλώσσα και η επαναμεταφορά του στην Ελληνική , είχε παρόμοια αποτελάσματα. Τόσο το επώνυμο Κομηνάτος όσο και το Κομινάτος αποτελούν το ίδιο επώνυμο.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν προκύψει τόσο από βιβλιογραφία όσο και από τα Γενικά αρχεία του Κράτους και τις Ληξιαρχικές πράξεις μπορούν να διεξαχθούν κάποια συμπεράσματα που αφορούν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά του κλάδου των Κομινάτων:

Αποτελεί ίσως τον πιο πολυπληθή κλάδο των Γεννατά αφού ήδη στις αρχές του 19ου αιώνα καταγράφονται πολλά μέλη του. Μάλιστα την περίοδο που σε άλλες οικογένεις της Κεφαλονιάς αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτοι κλάδοι , ο κλάδος Κομινάτοι –Γεννατά εμφανίζει υποκλάδους π.χ οι Μαράτοι , απόγονοι του Μάρα Κομηνάτου Γεννατά.

  • Επίσης κατά τις αρχές του 19ου αιώνα εμφανίζονται και οι πρώτες επιγαμίες στον κλάδου , γεγονός που δείχνει ότι διάφορες οικογένειες που τον απαρτίζουν, ξεπερνούν ,σε πολλές πριπτώσεις ,την συγγενική σχέση τρίτου βαθμού.

  • Πολλά μέλη του κλάδου έχουν σημαντική κοινωνική και οικονομική θέση , αφού είναι κτηματίες (τάξη των «ευγενών») και διαπράτουν γάμους με μέλη των υπολοίπων «αρχοντικών» οικογενειών της Κεφαλονιάς π.χ Τυπάλδου, Λιβιεράτου , Καλού κτλ. Ακόμη μέλη της κατέχουν σημαντικά θρησκευτικά αξιώματα π.χ αρχιερατικός επίσκοπος Ανώης Παύλος Γεννατάς Κομηνάτος.

  • Παρόλο που συναδελφικός ναός της οικογένειας είναι ο Ι.Ναός της υπεραγίας της Θεοτόκου (Γέννησης) , εφημέριοι από την οικογένεια λειτουργούν και τον κεντρικό ναό των Καλάτων , τον ναό του Αγίου Δημητρίου ( εφημέριος Κων/νος Γεννατάς Κομινάτος , εφημέριος Παύλος Γενατάς Κομηνάτος ,κτλ). Μάλιστα τα περισσότερα μυστήρια η οικογένεια τα τελεί στον ναό του Αγίου Δημητρίου σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

  • Ο κλάδος Κομηνάτοι (Κομινάτοι) Γεννατά, παραδόξως, δεν καταγράφεται στο Libro D’oro του Κωστή Λοβέρδου το 1799 ,γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο της μη πληρότητας της προσπάθειας του να επανασυστήσει το Libro D’oro.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ:
http://gennataroots.blogspot.com/2011/06/blog-post_8923.html
http://gennataroots.forumgreek.com/t72-topic
 
Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει τα μέλη που έχουν καταγραφεί σε Ληξιαρχικές Πράξεις( Γάμου, Γέννησης , Θανάτου) την περίοδο 1843-1848 και θα μελλοντικά θα συμπληρωθεί και με τα επόμενα έτη:

 και ο υποκλάδος Μαράτος -Κομινάτος (Γεννατά):


Σε μια πρόχειρη απεικόνιση (απουσιάζουν κάποια πρόσωπα) , έχουμε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου