ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΕΝΝΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΜΑΡΑΤΟΣ(1874-1954) (ΚΛΑΔΟΣ ΤΣΙΜΑΡΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ)-Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

O Ευάγγελος Τσιμαράτος (1874-1954) ήταν καθηγητής φιλόλογος στο Γυμνάσιο Ληξουρίου Κεφαλονιάς . Σε μια χρονική περίοδο όπου η Ελλάδα ζει ταραγμένες ημέρες και τέτοιου είδους πνευματικές ανησυχίες αποτελούν πολυτέλεια, ο Τσιμαράτος, σκυμμένος επάνω στα σπουδαία επικά ποιήματα, κάνει μια απλή διαπίστωση. Με βάση αυτή μελετάει με φανατισμό για περίπου μισό αιώνα αρχαία κείμενα, γραφές ιστορικών, γεωγράφων, γλωσσολόγων και λαογράφων.

Η δημιουργική του κεφαλονίτικη εμμονή τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ομηρική Ιθάκη δεν είναι άλλη από τη σημερινή Κεφαλονιά.






Το βιβλίο " Ποιά η Ομηρική Ιθάκη;"αποτελεί ένα έργο ζωής στο οποίο καταγράφεται η μελέτη του.Αναφορές στην μελέτη του έχουμε πολλές σε βιβλιογραφία καθώς και δημοσιεύματα.Παραθέτω παρακάτω μερικές καθως και το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπιας.



Πατέρας του Ευάγγελου Τσιμαράτου ήταν ο Σπύρος Τσιμαράτος. Κόρη του είναι η Ουρανία Τσιμαράτου-Μαντά.Μετά το θάνατό του, η κόρη του Ουρανία ανέλαβε να δημοσιοποιήσει την έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.Εκείνη εξέδωσε το βιβλίο «Ποια η Ομηρική Ιθάκη», το οποίο έφτασε σε μεγάλες αρχαιολογικές σχολές της Ελλάδας και της Ευρώπης και συνέχισε τη συγκέντρωση στοιχείων με αυθεντικούς χάρτες από τον 17ο και 18ο αιώνα που απεικονίζουν τη σημερινή Ιθάκη ως Δουλίχον, αλλά και την εύρεση απολιθώματος εκατομμυρίων ετών που αποδεικνύει τις γεωλογικές μεταβολές στην περιοχή.


Όπως γράφεται και στο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας , ο κόπος μιας ζωής αναγνωρίστηκε όταν νέες μελέτες με βάση προγράμματα της NASA, δορυφορικές φωτογραφίες, με ό,τι πιο σύγχρονο μέσο υπάρχει, καταγράφουν σ' ένα σημαντικό βιβλίο -τίτλος του «Odysseus Unbound»-που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αυτό το οποίο δεκαετίες πριν ο Ε.Τσιμαράτος ισχυριζόταν!



Ακολοθούν αποσπάσματα από διάφορες δημοσιεύσεις:

==================================================================


=================================================================



ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ(ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΤΣΙΜΑΡΑΤΟΥ):




-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Σχετικοι σύνδεσμοι:

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.10.2005,id=53583232
http://books.google.gr/books?id=80Pg-LVkTVMC&pg=PA556&dq=Tsimaratos&hl=el&ei=z9BsTbvVOYrM4gaW2_mVBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDUQ6AEwAg#v=onepage&q=Tsimaratos&f=false
http://openarchives.gr/view/335599
http://www.ithacanews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=656&Itemid=30
http://www.atkyns.homeip.net/kef/greek.htm
http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/133100



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου