Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΝΝΑΤΑ (1453-20ος αιώνας)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής , τόσο μέσα από αυτό το blog , όσο και από το αρχικό forum http://gennataroots.forumgreek.com/ , ήταν από τη μία να συγκεντρωθούν στοιχεία και πληροφορίες για την Ιστορία της οικογένειας Γεννατά και των διαφόρων κλάδων της και από την άλλη να κοινοποιηθούν αυτές . Η άγνοια πολλών που έχουν τις ρίζες τους στην οικογένεια Γεννατά και η απουσία μέχρι σήμερα, μιας ιστορικής απογραφής ενός από τους μεγαλύτερους Κεφαλονίτικους οίκους , με έντονη ιστορική παρουσία στα Επτάνησα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτέλεσε το κίνητρο. Μέχρι σήμερα , η παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων μας έδιναν μια αποσπασματική εικόνα της ιστορικής πορείας των Γεννατά , εξαιτίας του ότι η έρευνα ήταν σε εξέλιξη. Παρόλο που η έρευνα εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη , θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια σύνθεσης όλων των μέχρι σήμερα γνωστών στοιχείων . Άλλωστε , μετά από την σημαντικότατη
βοήθεια από πρόσωπα προερχόμενα από την οικογένεια Γεννατά, σήμερα μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της προέλευσης των Γεννατά και της εξέλιξής τους μέχρι και τον 19ο αιώνα.Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι πέρα από την προσωπική προσπάθεια , έχει προηγηθεί έρευνα που έλαβε χώρα στις αρχές του 2000 από σημαντικότατα πρόσωπα της οικογένεια Γεννατά. Χάρη στο δικό τους ενδιαφέρον και κόπο ,πλήθος στοιχείων μας είναι πλέον γνωστά. Επίσης σημαντική ήταν η προσφορά σε βιβλιογραφία καθώς και σε πληροφορίες και άλλων μελών της οικογένειας.
Η Προέλευση
Στη θάλασσα της Προποντίδας , απέναντι από την Κωνσταντινούπολη , υπάρχουν τα νησιά Προικοννήσια.Ένα από αυτά ονομαζόταν Προκόννησος ή Προικόννησος , σήμερα είναι γνωστό ως το Νησί του Μαρμαρά. Στο νησί αυτό , δίπλα από την χώρα -που λέγεται επίσης Μαρμαράς- βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός του , τα Παλάτια. Τα Παλάτια αποτελούν την περοχή που κατοικούσε η οικογένεια από την οποία προέρχονται οι Γεννατά , λίγο πριν την άλωση της Κων/λης.
Ο οικισμός Παλάτια πήρε το όνομα του λόγω των πολλών ανακτόρων που υπήρχαν εκεί.Ηταν ο μεγαλύτερος οικισμός του Νησιού ,και έξω από τον οικισμό ήταν η περιοχή εξόρυξης των περίφημων μαρμάρων , για τα οποία ονομάστηκε το Νησί , Νησί του Μαρμαρά και η Θάλασσα , Θάλασσα του Μαρμαρά. Τα μάρμαρα αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στην κατασκευή της Αγίας Σοφιάς.Μέσα στον οικισμό Παλάτια ,υπήρχε η Βυζαντινή Εκκλησία Του "Αγίου Νικολάου της Γέννας". Η εκκλησία αυτή είναι η μοναδική που διασώζεται μέχρι και τις μέρες μας.
Το 1453 , με την άλωση της Κων/λης, πολλοί κάτοικοι των νησιών της θάλασσας του Μαρμαρά κατέφυγαν σε διάφορες Βενετικές κτήσεις. Η οικογένεια από την οποία προέρχονται οι Γεννατά , κατέφυγε στην Κορώνη , μια από τις πιο πλούσιες Βενετικές κτήσεις της εποχής. Τότε είναι που κάποιοι από την οικογένεια πήραν το όνομα Γεννατά για να τους θυμίζει τις ρίζες του και προς τιμή του Αγίου Νικολάου Της Γέννας.Η οικογένεια έμεινε στην Κορώνη για 45 χρόνια , εώς το 1498 όπου η Κορώνη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Στον πόλεμο με τους οθωμανούς φαίνεται ότι πολέμησε ο Νικόλας Γεννατάς , γιατι τιμήθηκε από τους Βενετούς με ένα οικόσημο , του αποδόθηκε ο τίτλος του Κόντη και του δόθηκε μεγάλη έκταση γης στην Αγία Θέκλη και στον Αθέρα , στο Βόριο τμήμα της Παλικής και εώς τις ακτές. Ο Νικόλας Γεννατάς είναι και ο πατριάρχης της οικογένειας Γεννατά. Ο αδελφός του Ακομινάτος φαίνεται ότι διατήρησε διαφορετικό επώνυμο.Αγνοώ της πιθανότητα διασύνδεσης του Ακομινάτου με τους Κομινάτους- Γεννατά.Στην περιοχή της Αγίας Θέκλης χτίσανε μια μικρή εκκλησία , τον Αγιο Νικόλαο , για να τους θυμίζει τον" Άγιο Νικόλαο της Γέννας" και την πατρίδα τους. Αργότερα μέρος του οικισμού της Αγίας Θέκλης , όπου διέμεναν τα μέλη της οικογένειας Γεννατά , πήρε την ονομασία Γεννατάτα κατά το Κεφαλονίτικο συνήθειο της εποχής. Οι Γεννατά μαζί με άλλες οικογένειες που κατέφυγαν στην Κεφαλονιά από την Κορώνη -μαζί και με τους Δεμπονέρα(De Bonera)-έχτισαν το μοναστήρι της «Παναγιάς της Κορωνάτου», λίγο έξω από το Ληξούρη και της έδωσαν το όνομα της Κορώνης.Δώρησαν και δύο μεγάλες Βυζαντινές εικόνες που υπάρχουν μέχρι και τις μέρες μας στο Μοναστήρι.
Η εξέλιξη της οικογένειας
Το 1500 η Κεφαλονιά γίνεται Βενετική κτήση.Το νησί έχει υποστεί λεηλασίες και καταστροφές από τους Τούρκους και βρίσκεται σε μια κατάσταση ερημοποίησης. Με την μετατροπή του σε Βενετική Κτήση αρχίζει σιγά-σιγά να ανασυγκροτήται. Την περίοδο αυτή έχουμε μαζικές μετοικίσεις από άλλες Βενετικές κτήσεις και την πρώτη εγκατάσταση πολλών γνωστών σήμερα Κεφαλονίτικων οικογενειών.
Τότε η οικογένεια Γεννατά διαμένει στην Αγία Θέκλη. Κάποιες πληροφορίες ,σκόρπιες μέχρι στιγμής ,συναντάμε για κάποια πρόσωπα της οικογένειας , όπως το 1652(27 Decembi 1652) στα αρχεία Βενετικής Διοικησης (1500-1797) στο Βιβλίο Πρακτικών του Συμβουλίου της Κοινότητας (Consiglio della Communita) για τον Costandi Genata',49 χρόνια αργότερα , το 1700 ,στο ίδιο αρχείο τους Costantin Genata' , Frank Santa Thekli και Vettor Genata' , John Santa Thekli
http://gennataroots.blogspot.com/2011/07/1500-1797-reggimento-di-cefalonia.html
το 1646 τον Θεοφάνη Γεννατά , ηγούμενο στην μονή της Κυρίας των Αγγέλων, στην Παλική(Η.Τσιτσελής).
Το βέβαιο είναι ότι μεγενθύνεται με πολύ έντονους ρυθμούς. Κυρίως κατά τον 18ο αιώνα(1700-1799) δημιουργούνται πολλοί κλάδοι ,στους οποίους τις ρίζες έχουν πολλά σημερινά Επώνυμα των απογόνων της οικογένειας Γεννατά. Έχουμε την μετοίκηση κλάδου των Γεννατά από την Αγία Θέκλη στην Κέρκυρα (ένας κλάδος που ανέδειξε σημαντικές και ιστορικές προσωπικότητες) , καθώς και σταδιακή μετοίκηση κλάδων σε γειτονικές περιοχές της Αγίας Θέκλης.Στον 19ο αιώνα συναντάμε Γεννατά στις περιοχές πέρα από την Αγία Θέκλη , Αθέρας , Βιλατώρια , Καλάτα (οικισμός Κομινάτα),Βωβικές ,Σκηνιά .Η δυνατότητα να αποτιμηθεί πληθυσμιακά το μέγεθος της οικογένειας την περίοδο αυτή είναι δύσκολη. Στους περισσότερους Κεφαλονήτικους Οίκους γνώμονα αποτελεί το Libro D'oro του 1799(ανασύνταξη του 1752) του Κ.Λοβέρδου. Στην περίπτωση της οικογένειας Γεννατά (αλλά και σε άλλες οικογένειες) είναι εξακριβωμένο και τεκμηριωμένο το γεγονός ότι δεν την αποδίδει σε πραγματικό μέγεθος. Έτσι ενώ εμφανίζει 77 αρσενικά μέλη εγγεγραμένα , απουσιάζουν σημαντικά τμήματα της (π.χ οι Κομινάτοι Γεννατά που το μέγεθός τους ήταν τόσο ,όπου ο οικισμός τους ονομαζόταν Κομινάτα , οι δε κοινωνική τους θέση σημαντικότατη μιας και πολλούς κτηματίες διέθετε και σημαντικά μέλη στην Εκκλησιαστική ιεραρχία). Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο το μεγάλο μέγεθος της , η οικογένεια Γεννατά είχε μια γερή συνοχή. Τελούσε με ευλάβια τα μυστήρια της (Γάμους, Βαπτίσεις, κηδείες) σε συγκεκριμένες εκκλησίες που ήταν οικογενειακές με εφημέριους πάντα προερχόμενους από αυτήν. Τα Βιλατώρια , ο Σκηνιάς , η Αγία Θέκλη στον Ιερό Ναό του Αγιου Νικολάου , τα Καλάτα (Κομινάτα) στης Παναγίας ή στον Αγιο Δημητριο , όπου εφημέριοι ήταν Κομινάτοι-Γεννατά.(το συνήθειο αυτό το είχαν και οι υπόλοιπες οικογένειες π.χ Λοβέρδου), τόσο σε νοταριανές πράξεις , όσο και σε Ληξιαρχικές μέρτυρες υπέγραφαν πάντα πρόσωπα προερχόμενα από την οικογένεια.Επίσης καθόλη την διάρκεια του 19ου αιώνα , υπέγραφαν και εκδίδαν δημόσια έγγραφα με το πλήρες διπλό επώνυμο (Όνομα-Γεννατάς-κλάδος),τηρώντας πάντα ως ενδιάμεσο το Γεννατάς ,προκειμένου να δηλώνουν την καταγωγή τους.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου , σημαντικά τμήματα της οικογένειας -εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών καθώς και των σεισμικών πληγμάτων που δέχτηκε η Αγία Θέκλη και οι γύρω περιοχές-μετανάστευσαν προς δίαφορες περιοχές. Έχουμε μεταναστεύσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα (νομό Ηλείας, Πελοπόννησο, Αθήνα κτλ) και προς δίάφορες περιοχές του εξωτερικού (Η.Π.Α , Γαλλία ,Αλγέρι ,Αίγυπτος , Αυστραλία,κτλ).
Οι οικογένειες που έχουν την ρίζα τους στην οικογένεια Γεννατά-Κλάδοι
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, από πολύ νωρίς ,τον 18ο αιώνα η οικογένεια Γεννατά αρχίζει να εμφανίζει τους πρώτους κλάδους της. Στην Κεφαλονιά την ίδια ακριβώς περίοδο όλες οι μεγάλες οικογένειες έχουν παρόμοια πορεία. Είναι η περίοδος όπου εμφανίζεται η λατινογεννές κατάληξη –atus σε πολλά κύρια ονόματα και παίρνουν τη θέση επωνύμου ,πρωτοδιαμορφώνοντας τη Κεφαλονίτικη συνήθεια χρήσης διπλού επωνύμου με το γνωστό πλέον σε όλους επώνυμο σε –άτος.Στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα , η χρήση του διπλού επωνύμου είναι ευρέως διαδεδομένη . Για όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα ,όλες οι πολυπληθείς οικογένειες της Κεφαλονιάς κάνουν χρήση του διπλού επωνύμου με αποτέλεσμα να υπάρχει ακριβή διάκριση ,τοσο ανάμεσα στα μέλη τους , όσο και των μελών της κάθε οικογένειας με άλλες οικογένειες. Για παράδειγμα η διάκριση μεταξύ του Αντώνη Γεννατά Ραλλάτου με τον Αντώνη Γεννατά Τζαννατο είναι σαφής , κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί με την χρήση μονού επωνύμου.Παράλληλα, ο Αντώνης Γεννατάς Ραλλάτος διακρίνεται από τον Αντώνη Λοβέρδο Ραλλάτο που προέρχονται από άλλη οικογένεια. Τα δεύτερα επώνυμα προκύπτουν συνήθως από το κύριο όνομα του πατριάρχη του κάθε κλάδου με την προσθήκη της κατάληξης –άτος. Έτσι η κοινή χρήση δεύτερων επωνύμων από διαφορετικές οικογένειες είναι αναπόφευκτη. Στις αρχές του 20ου αιώνα το δεύτερο επώνυμο παίρνει τη θέση του επωνύμου και «επιβάλεται» η χρήση ενός μόνου επωνύμου, στα πρότυπα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Τα δεύτερα επώνυμα που χρησιμοποίησαν οι Γεννατά και που πλέον έχουν στην πλειοψηφεία τους πάρει τη θέση του μοναδικού επωνύμου είναι πάνω από 23. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προκύπτουν από τις ληξιαρχικές πράξεις του 19ου αιώνα έχουμε τα επώνυμα:
1. Το Τσιμαράτος Γεννατάς έγινε Τσιμαράτος
2. Το Ευθυμιάτος Γεννατάς έγινε Ευθυμιάτος
3. Το Μπατιστάτος Γεννατάς έγινε Μπατιστάτος
4. Το Λιναρδάτος Γεννατάς έγινε Λιναρδάτος
5. Το Ρατσιάτος Γεννατάς έγινε Ρατσιάτος
6. Το Τζαννάτος Γεννατάς έγινε Τζαν(ν)άτος
7. Το Ραλλάτος Γεννατάς έγινε Ρα(λ)λάτος
8. Το Αντρουτζάτοςή Ανδρεάτος Γεννατάς έγινε Ανδρεάτος
9. Το Μέης Γεννατάς έγινε Μέης
10. Το Μεμάτος Γεννατάς έγινε Μεμάτος
11. Το Κομινάτος Γεννατάς έγινε Κομινάτος ή Κομηνάτος
12. Το Θωμάτος Γεννατάς έγινε Θωμάτος
13. Το Θ(ε)οδωράτος Γεννατάς έγινε Θ(ε)οδωράτος
14. Το Κοκκίνης Γεννατάς έγινε Κοκκίνης*
15. Το Λασκαράτος Γεννατάς έγινε Λασκαράτος
16. Το Ληξουρ(γ)ιοτάτος Γεννατάς έγινε Ληξουρ(γ)ιοτάτος
17. Το Μαράτος Γεννατάς έγινε Μαράτος
18. Το Μικελάτος Γεννατάς έγινε Μικελάτος
19. Το Οκτωράτος Γεννατάς έγινε Οκτωράτος ή Οκτορατος
20. Το Σκατουλιαράτος Γεννατάς έγινε Σκατουλιαράτος
21. Το Τζουλουμπάτος Γεννατάς έγινε Τζουλουμπάτος
22. Το Φλοράτος Γεννατάς έγινε Φλοράτος
23. Το Φιλιππάτος Γεννατάς έγινε Φιλιππάτος
Ο Κλάδος Γεννατά της Κέρκυρας διατήρησε το Γεννατάς
Όλα τα παραπάνω επώνυμα είναι εξακριβωμένα από Ληξιαρχικές πράξεις. Επειδή όμως η ερευνα βρίσκεταισε εξέλιξη πιθανώς να προκύψουν και άλλα επώνυμα. Για τα παραπάνω οι αντίστοιχες είναι αναρτημένες. Σε πολλούς κλάδους αντι να πάρει το δεύτερο επώνυμο τη θέση του μοναδικού , διατηρήθηκε το Γεννατας. ¨ετσι για παράδειγμα έχουμε μέλη του κλάδου Γεννατά-Θωμάτου με το επώνυμο Γεννατάς. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις δε διατηρήθηκε η σωστή ορθογραφία (Γεννατάς από το Γέννα-Αγιος Νικόλαος της Γέννας) και το επώνυμο γράφεται Γενατάς.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής , τόσο μέσα από αυτό το blog , όσο και από το αρχικό forum http://gennataroots.forumgreek.com/ , ήταν από τη μία να συγκεντρωθούν στοιχεία και πληροφορίες για την Ιστορία της οικογένειας Γεννατά και των διαφόρων κλάδων της και από την άλλη να κοινοποιηθούν αυτές . Η άγνοια πολλών που έχουν τις ρίζες τους στην οικογένεια Γεννατά και η απουσία μέχρι σήμερα, μιας ιστορικής απογραφής ενός από τους μεγαλύτερους Κεφαλονίτικους οίκους , με έντονη ιστορική παρουσία στα Επτάνησα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αποτέλεσε το κίνητρο. Μέχρι σήμερα , η παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων μας έδιναν μια αποσπασματική εικόνα της ιστορικής πορείας των Γεννατά , εξαιτίας του ότι η έρευνα ήταν σε εξέλιξη. Παρόλο που η έρευνα εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη , θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια σύνθεσης όλων των μέχρι σήμερα γνωστών στοιχείων . Άλλωστε , μετά από την σημαντικότατη
βοήθεια από πρόσωπα προερχόμενα από την οικογένεια Γεννατά, σήμερα μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της προέλευσης των Γεννατά και της εξέλιξής τους μέχρι και τον 19ο αιώνα.Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι πέρα από την προσωπική προσπάθεια , έχει προηγηθεί έρευνα που έλαβε χώρα στις αρχές του 2000 από σημαντικότατα πρόσωπα της οικογένεια Γεννατά. Χάρη στο δικό τους ενδιαφέρον και κόπο ,πλήθος στοιχείων μας είναι πλέον γνωστά. Επίσης σημαντική ήταν η προσφορά σε βιβλιογραφία καθώς και σε πληροφορίες και άλλων μελών της οικογένειας.
Η Προέλευση
Στη θάλασσα της Προποντίδας , απέναντι από την Κωνσταντινούπολη , υπάρχουν τα νησιά Προικοννήσια.Ένα από αυτά ονομαζόταν Προκόννησος ή Προικόννησος , σήμερα είναι γνωστό ως το Νησί του Μαρμαρά. Στο νησί αυτό , δίπλα από την χώρα -που λέγεται επίσης Μαρμαράς- βρίσκεται ο μεγαλύτερος οικισμός του , τα Παλάτια. Τα Παλάτια αποτελούν την περοχή που κατοικούσε η οικογένεια από την οποία προέρχονται οι Γεννατά , λίγο πριν την άλωση της Κων/λης.
Ο οικισμός Παλάτια πήρε το όνομα του λόγω των πολλών ανακτόρων που υπήρχαν εκεί.Ηταν ο μεγαλύτερος οικισμός του Νησιού ,και έξω από τον οικισμό ήταν η περιοχή εξόρυξης των περίφημων μαρμάρων , για τα οποία ονομάστηκε το Νησί , Νησί του Μαρμαρά και η Θάλασσα , Θάλασσα του Μαρμαρά. Τα μάρμαρα αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στην κατασκευή της Αγίας Σοφιάς.Μέσα στον οικισμό Παλάτια ,υπήρχε η Βυζαντινή Εκκλησία Του "Αγίου Νικολάου της Γέννας". Η εκκλησία αυτή είναι η μοναδική που διασώζεται μέχρι και τις μέρες μας.
Το 1453 , με την άλωση της Κων/λης, πολλοί κάτοικοι των νησιών της θάλασσας του Μαρμαρά κατέφυγαν σε διάφορες Βενετικές κτήσεις. Η οικογένεια από την οποία προέρχονται οι Γεννατά , κατέφυγε στην Κορώνη , μια από τις πιο πλούσιες Βενετικές κτήσεις της εποχής. Τότε είναι που κάποιοι από την οικογένεια πήραν το όνομα Γεννατά για να τους θυμίζει τις ρίζες του και προς τιμή του Αγίου Νικολάου Της Γέννας.Η οικογένεια έμεινε στην Κορώνη για 45 χρόνια , εώς το 1498 όπου η Κορώνη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών. Στον πόλεμο με τους οθωμανούς φαίνεται ότι πολέμησε ο Νικόλας Γεννατάς , γιατι τιμήθηκε από τους Βενετούς με ένα οικόσημο , του αποδόθηκε ο τίτλος του Κόντη και του δόθηκε μεγάλη έκταση γης στην Αγία Θέκλη και στον Αθέρα , στο Βόριο τμήμα της Παλικής και εώς τις ακτές. Ο Νικόλας Γεννατάς είναι και ο πατριάρχης της οικογένειας Γεννατά. Ο αδελφός του Ακομινάτος φαίνεται ότι διατήρησε διαφορετικό επώνυμο.Αγνοώ της πιθανότητα διασύνδεσης του Ακομινάτου με τους Κομινάτους- Γεννατά.Στην περιοχή της Αγίας Θέκλης χτίσανε μια μικρή εκκλησία , τον Αγιο Νικόλαο , για να τους θυμίζει τον" Άγιο Νικόλαο της Γέννας" και την πατρίδα τους. Αργότερα μέρος του οικισμού της Αγίας Θέκλης , όπου διέμεναν τα μέλη της οικογένειας Γεννατά , πήρε την ονομασία Γεννατάτα κατά το Κεφαλονίτικο συνήθειο της εποχής. Οι Γεννατά μαζί με άλλες οικογένειες που κατέφυγαν στην Κεφαλονιά από την Κορώνη -μαζί και με τους Δεμπονέρα(De Bonera)-έχτισαν το μοναστήρι της «Παναγιάς της Κορωνάτου», λίγο έξω από το Ληξούρη και της έδωσαν το όνομα της Κορώνης.Δώρησαν και δύο μεγάλες Βυζαντινές εικόνες που υπάρχουν μέχρι και τις μέρες μας στο Μοναστήρι.
Η εξέλιξη της οικογένειας
Το 1500 η Κεφαλονιά γίνεται Βενετική κτήση.Το νησί έχει υποστεί λεηλασίες και καταστροφές από τους Τούρκους και βρίσκεται σε μια κατάσταση ερημοποίησης. Με την μετατροπή του σε Βενετική Κτήση αρχίζει σιγά-σιγά να ανασυγκροτήται. Την περίοδο αυτή έχουμε μαζικές μετοικίσεις από άλλες Βενετικές κτήσεις και την πρώτη εγκατάσταση πολλών γνωστών σήμερα Κεφαλονίτικων οικογενειών.
Τότε η οικογένεια Γεννατά διαμένει στην Αγία Θέκλη. Κάποιες πληροφορίες ,σκόρπιες μέχρι στιγμής ,συναντάμε για κάποια πρόσωπα της οικογένειας , όπως το 1652(27 Decembi 1652) στα αρχεία Βενετικής Διοικησης (1500-1797) στο Βιβλίο Πρακτικών του Συμβουλίου της Κοινότητας (Consiglio della Communita) για τον Costandi Genata',49 χρόνια αργότερα , το 1700 ,στο ίδιο αρχείο τους Costantin Genata' , Frank Santa Thekli και Vettor Genata' , John Santa Thekli
http://gennataroots.blogspot.com/2011/07/1500-1797-reggimento-di-cefalonia.html
το 1646 τον Θεοφάνη Γεννατά , ηγούμενο στην μονή της Κυρίας των Αγγέλων, στην Παλική(Η.Τσιτσελής).
Το βέβαιο είναι ότι μεγενθύνεται με πολύ έντονους ρυθμούς. Κυρίως κατά τον 18ο αιώνα(1700-1799) δημιουργούνται πολλοί κλάδοι ,στους οποίους τις ρίζες έχουν πολλά σημερινά Επώνυμα των απογόνων της οικογένειας Γεννατά. Έχουμε την μετοίκηση κλάδου των Γεννατά από την Αγία Θέκλη στην Κέρκυρα (ένας κλάδος που ανέδειξε σημαντικές και ιστορικές προσωπικότητες) , καθώς και σταδιακή μετοίκηση κλάδων σε γειτονικές περιοχές της Αγίας Θέκλης.Στον 19ο αιώνα συναντάμε Γεννατά στις περιοχές πέρα από την Αγία Θέκλη , Αθέρας , Βιλατώρια , Καλάτα (οικισμός Κομινάτα),Βωβικές ,Σκηνιά .Η δυνατότητα να αποτιμηθεί πληθυσμιακά το μέγεθος της οικογένειας την περίοδο αυτή είναι δύσκολη. Στους περισσότερους Κεφαλονήτικους Οίκους γνώμονα αποτελεί το Libro D'oro του 1799(ανασύνταξη του 1752) του Κ.Λοβέρδου. Στην περίπτωση της οικογένειας Γεννατά (αλλά και σε άλλες οικογένειες) είναι εξακριβωμένο και τεκμηριωμένο το γεγονός ότι δεν την αποδίδει σε πραγματικό μέγεθος. Έτσι ενώ εμφανίζει 77 αρσενικά μέλη εγγεγραμένα , απουσιάζουν σημαντικά τμήματα της (π.χ οι Κομινάτοι Γεννατά που το μέγεθός τους ήταν τόσο ,όπου ο οικισμός τους ονομαζόταν Κομινάτα , οι δε κοινωνική τους θέση σημαντικότατη μιας και πολλούς κτηματίες διέθετε και σημαντικά μέλη στην Εκκλησιαστική ιεραρχία). Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο το μεγάλο μέγεθος της , η οικογένεια Γεννατά είχε μια γερή συνοχή. Τελούσε με ευλάβια τα μυστήρια της (Γάμους, Βαπτίσεις, κηδείες) σε συγκεκριμένες εκκλησίες που ήταν οικογενειακές με εφημέριους πάντα προερχόμενους από αυτήν. Τα Βιλατώρια , ο Σκηνιάς , η Αγία Θέκλη στον Ιερό Ναό του Αγιου Νικολάου , τα Καλάτα (Κομινάτα) στης Παναγίας ή στον Αγιο Δημητριο , όπου εφημέριοι ήταν Κομινάτοι-Γεννατά.(το συνήθειο αυτό το είχαν και οι υπόλοιπες οικογένειες π.χ Λοβέρδου), τόσο σε νοταριανές πράξεις , όσο και σε Ληξιαρχικές μέρτυρες υπέγραφαν πάντα πρόσωπα προερχόμενα από την οικογένεια.Επίσης καθόλη την διάρκεια του 19ου αιώνα , υπέγραφαν και εκδίδαν δημόσια έγγραφα με το πλήρες διπλό επώνυμο (Όνομα-Γεννατάς-κλάδος),τηρώντας πάντα ως ενδιάμεσο το Γεννατάς ,προκειμένου να δηλώνουν την καταγωγή τους.
Στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου , σημαντικά τμήματα της οικογένειας -εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών καθώς και των σεισμικών πληγμάτων που δέχτηκε η Αγία Θέκλη και οι γύρω περιοχές-μετανάστευσαν προς δίαφορες περιοχές. Έχουμε μεταναστεύσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα (νομό Ηλείας, Πελοπόννησο, Αθήνα κτλ) και προς δίάφορες περιοχές του εξωτερικού (Η.Π.Α , Γαλλία ,Αλγέρι ,Αίγυπτος , Αυστραλία,κτλ).
Οι οικογένειες που έχουν την ρίζα τους στην οικογένεια Γεννατά-Κλάδοι
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, από πολύ νωρίς ,τον 18ο αιώνα η οικογένεια Γεννατά αρχίζει να εμφανίζει τους πρώτους κλάδους της. Στην Κεφαλονιά την ίδια ακριβώς περίοδο όλες οι μεγάλες οικογένειες έχουν παρόμοια πορεία. Είναι η περίοδος όπου εμφανίζεται η λατινογεννές κατάληξη –atus σε πολλά κύρια ονόματα και παίρνουν τη θέση επωνύμου ,πρωτοδιαμορφώνοντας τη Κεφαλονίτικη συνήθεια χρήσης διπλού επωνύμου με το γνωστό πλέον σε όλους επώνυμο σε –άτος.Στα τέλη του 18ου και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα , η χρήση του διπλού επωνύμου είναι ευρέως διαδεδομένη . Για όλη την διάρκεια του 19ου αιώνα ,όλες οι πολυπληθείς οικογένειες της Κεφαλονιάς κάνουν χρήση του διπλού επωνύμου με αποτέλεσμα να υπάρχει ακριβή διάκριση ,τοσο ανάμεσα στα μέλη τους , όσο και των μελών της κάθε οικογένειας με άλλες οικογένειες. Για παράδειγμα η διάκριση μεταξύ του Αντώνη Γεννατά Ραλλάτου με τον Αντώνη Γεννατά Τζαννατο είναι σαφής , κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί με την χρήση μονού επωνύμου.Παράλληλα, ο Αντώνης Γεννατάς Ραλλάτος διακρίνεται από τον Αντώνη Λοβέρδο Ραλλάτο που προέρχονται από άλλη οικογένεια. Τα δεύτερα επώνυμα προκύπτουν συνήθως από το κύριο όνομα του πατριάρχη του κάθε κλάδου με την προσθήκη της κατάληξης –άτος. Έτσι η κοινή χρήση δεύτερων επωνύμων από διαφορετικές οικογένειες είναι αναπόφευκτη. Στις αρχές του 20ου αιώνα το δεύτερο επώνυμο παίρνει τη θέση του επωνύμου και «επιβάλεται» η χρήση ενός μόνου επωνύμου, στα πρότυπα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Τα δεύτερα επώνυμα που χρησιμοποίησαν οι Γεννατά και που πλέον έχουν στην πλειοψηφεία τους πάρει τη θέση του μοναδικού επωνύμου είναι πάνω από 23. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που προκύπτουν από τις ληξιαρχικές πράξεις του 19ου αιώνα έχουμε τα επώνυμα:
1. Το Τσιμαράτος Γεννατάς έγινε Τσιμαράτος
2. Το Ευθυμιάτος Γεννατάς έγινε Ευθυμιάτος
3. Το Μπατιστάτος Γεννατάς έγινε Μπατιστάτος
4. Το Λιναρδάτος Γεννατάς έγινε Λιναρδάτος
5. Το Ρατσιάτος Γεννατάς έγινε Ρατσιάτος
6. Το Τζαννάτος Γεννατάς έγινε Τζαν(ν)άτος
7. Το Ραλλάτος Γεννατάς έγινε Ρα(λ)λάτος
8. Το Αντρουτζάτοςή Ανδρεάτος Γεννατάς έγινε Ανδρεάτος
9. Το Μέης Γεννατάς έγινε Μέης
10. Το Μεμάτος Γεννατάς έγινε Μεμάτος
11. Το Κομινάτος Γεννατάς έγινε Κομινάτος ή Κομηνάτος
12. Το Θωμάτος Γεννατάς έγινε Θωμάτος
13. Το Θ(ε)οδωράτος Γεννατάς έγινε Θ(ε)οδωράτος
14. Το Κοκκίνης Γεννατάς έγινε Κοκκίνης*
15. Το Λασκαράτος Γεννατάς έγινε Λασκαράτος
16. Το Ληξουρ(γ)ιοτάτος Γεννατάς έγινε Ληξουρ(γ)ιοτάτος
17. Το Μαράτος Γεννατάς έγινε Μαράτος
18. Το Μικελάτος Γεννατάς έγινε Μικελάτος
19. Το Οκτωράτος Γεννατάς έγινε Οκτωράτος ή Οκτορατος
20. Το Σκατουλιαράτος Γεννατάς έγινε Σκατουλιαράτος
21. Το Τζουλουμπάτος Γεννατάς έγινε Τζουλουμπάτος
22. Το Φλοράτος Γεννατάς έγινε Φλοράτος
23. Το Φιλιππάτος Γεννατάς έγινε Φιλιππάτος
Ο Κλάδος Γεννατά της Κέρκυρας διατήρησε το Γεννατάς
Όλα τα παραπάνω επώνυμα είναι εξακριβωμένα από Ληξιαρχικές πράξεις. Επειδή όμως η ερευνα βρίσκεταισε εξέλιξη πιθανώς να προκύψουν και άλλα επώνυμα. Για τα παραπάνω οι αντίστοιχες είναι αναρτημένες. Σε πολλούς κλάδους αντι να πάρει το δεύτερο επώνυμο τη θέση του μοναδικού , διατηρήθηκε το Γεννατας. ¨ετσι για παράδειγμα έχουμε μέλη του κλάδου Γεννατά-Θωμάτου με το επώνυμο Γεννατάς. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις δε διατηρήθηκε η σωστή ορθογραφία (Γεννατάς από το Γέννα-Αγιος Νικόλαος της Γέννας) και το επώνυμο γράφεται Γενατάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου